Amintiri din clasa C 1982-1986, Liceul Balcescu, Braila

26Mai/10

Ciunga cu heliu

Autor: George. Publicat in: Uncategorized. Etichete: , . Comentarii inchise
Comentarii (16) Trackbacks (0)
 1. Vasile: Sa stii ca in Romania, cel putin, pacientii sunt intotdeauna mai destepti decat doctorii.

  De cele mai multe ori, eu nu înțeleg de ce se vine la medic. Dacă știi atât de bine ce trebuie făcut sau dacă nu respecți nimic din ce ți se spune, de ce irosești timp pe la uși, dai șpăgi, etc? Nu-i mai comod să faci astea fără asemenea risipă de energie, timp, nervi, bani?

  • Relativ la neintelegerea lui Mihai: intotdeauna am banuit ca stomatologii (sau pacientii lor) ar beneficia de niste studii in psihologie.
   Acu am sa bat campii: am fost la doctor odata cand avea un student cu el si-i explica nu despe diverse detalii medicale, ci cum sa vorbeasca cu pacientii si cu parintii pacientilor (pacientul fiind in cazul asta fiica-mea) — si am fost foarte impresionat. Ma intreb daca doar doctorii de copii beneficiaza de asemenea pregatire. Cum e situatia in privinta asta in Romania?

   • Gabi: Acu am sa bat campii:

    Ti-am raspuns, dar au disparut cugetarile mele. Exista vreo limita de cuvinte si/sau semne intr-un “comentariu”? Poate am batut prea mult campii si calculatorul, scarbit de atatea palavre, le-a sters.
    Sunt cursuri (psihologie, psiho-pedagogie, etc), unele obligatorii, altele facultative. Cam toate sunt facute pentru intregirea normelor didactice, in nici un caz pentru a fi de folos. La noi se merge pe principiul “meseria se fura, nu se invata”.
    Nu e bine sa-ti imaginezi ca medicul (roman) face medicina de dragul pacientilor. Pacientul ideal (pentru medic) este cel care da spaga si pleaca acasa, fara a astepta si consultatia, tratamentul, etc! Medicul ideal (pentru pacient) este cel care ia spaga, sta sa-i plangi pe umar, te mangaie pe crestet, iti da o pastila cu efect de panaceu si te cheama peste 3 saptamani (de regula, intervalul este suficient pentru rezolvarea problemei: fie prin deces, fie prin vindecare naturala)!
    Imi opresc aici tirada; n-as vrea sa mai dispara o data! Poate mai revin asupra subiectului asta, daca vor fi feed-back-uri.

 2. Sa nu-mi spui ca inspira heliu si apoi fac niste baloane mari din guma de mestecat !!!…Mare-ti este gradina Ta Doamne!!!

  • Mai Vasile, balonul din imagine are aproape 1 m. Matematica zice cum ca volumul lui ar fi cam de 0,75 metri cubi (o aproximare cam grobiana). Adica 750 litri. Manualul de anatomie de clasa a XI a zicea, pe timpul nostru, ca volumul aerul din plamanii unui om este de ordinul a 5-6 litri. O fi vreunul mai “pulmonat” si o fi ajungand pe la 7-8-10, dar pana la 750 parca e cam multisor!

   • Fara sa mai punem la socoteala ca ar trebui ca un litru de aer (in conditii normale) sa cantareasca in jurul a 100 de grame, pentru ca un volum de aproximativ de 700 de litri sa poata ridica vre-o 70 de kilograme…

    • Da, mai specialistilor, aveti dreptate ca intotdeauna. Da’ nu-i asa ca ar fi fost o chestie tare “cool” daca ar fi fost pe bune?

     • Imaginile sunt reușite, fără nici o discuție. „Criticile” erau adresate doar nedumeririi/naivității domnului doctor.

     • Da, ar fi fost o chestie “cool” daca ai avea ceafa suficient de groasa. Cate kile ar putea sa stea atarnate de ceafa ta fara efecte “secundare”?

      • Sa stiti ca nu e frumos ceea ce faceti: pe Vasile il numiti “doctor naiv”, iar mie imi spuneti ca am ceafa groasa! Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!

       • Sincer, interventia lui Gaby mi se pare atat de eliptica, incat nu prea m-am luminat (nu exclud functionarea defectuoasa a unor sinapse din asa-zisul meu encefal!). Oricum, nu cred ca a fost o “trimitere” premeditata.

       • Daca asta ar fi cea mai grava critica…Sa stii ca in Romania, cel putin, pacientii sunt intotdeauna mai destepti decat doctorii.

   • Mihai: Mai Vasile, balonul din imagine are aproape 1 m. Matematica zice cum ca volumul lui ar fi cam de 0,75 metri cubi (o aproximare cam grobiana). Adica 750 litri

    4/3XπX r3 poate iti (mai )spune ceva…

    • Vasile: 4/3XπX r3 poate iti (mai )spune ceva…

     Păi asta am și folosit-o. E drept, nu am pus pe hârtie, iar aproximarea a fost destul de grobiană (după cum am și spus) (punând pe hârtie, rezultatul este 523,(3), dacă vrei să fiu tembel de riguros!).


Lasa un comentariu


 

Trackbacks are disabled.