Amintiri din clasa C 1982-1986, Liceul Balcescu, Braila

1Mar/11

O alta… “closca cu pui”

Comoara de la ... Nagyszentmiklós

Comoara de la ... Nagyszentmiklós

La Kunsthistorisches Museum din Viena se afla expusa una dintre cele mai mari  comori (http://en NULL.wikipedia NULL.org/wiki/Treasure_of_Nagyszentmikl%C3%B3s) datand din Evul Mediu. Denumita "comoara funerara",  aceasta este piesa de rezistenta din sala  colectiilor antice si contine , in mod ciudat, obiecte din aur din epoci diferite. Printre ele si piese, extrem de rare, din epoca invaziei avarilor. Comoara a fost descoperita, intamplator, in 1799 la Nagyszentmiklós. Daca numele nu va spune nimic, atunci o sa va spun numele actual al localitatii: Sânnicolau Mare (http://en NULL.wikipedia NULL.org/wiki/S%C3%A2nnicolau_Mare). Sigur, este expusa si o bratara dacica, descoperita la Saliste... Vai, tara noastra!!

Autor: Vasile. Publicat in: Uncategorized Lasa un comentariu
Comentarii (16) Trackbacks (0)
 1. Fratilor, m-ati omorat :grin: Cum le stiti voi pe toate :grin:
  P.S. Pe cand o vizita si la Muzeul Brailei??? Nu avem tezaure… dar macar ma vedeti pe mine :laugh:

  Reclama: vitati situl http://www.muzeulbrailei.ro (http://www NULL.muzeulbrailei NULL.ro)
  Nu de alta, dar Cami tine si situatia traficului pe site, sa ii facem si ei o bucurie :laugh:

    (Citează)  (Răspunde)

 2. despre poze

  Vasile, cum naiba ai pozat tu obiectele alea în muzeu? Şi mai ales că sunt din aur! Tu crezi că nu erau camere video ascunse care să te imortalizeze pentru posteritate în nu ştiu ce bază de date? Hm! În ultima perioadă te-ai mai uitat pe la “most wanted” poate recunoşti pe cineva!

    (Citează)  (Răspunde)

  • Luci,

   Luci: Vasile, cum naiba ai pozat tu obiectele alea în muzeu

   Simplu!! Am platit vreo 5 euro!!! Dar nu asta e culmea. Culmea e ca am pozat Rembrandt, van Eyck , Tintoretto etc.,etc. Singura conditie era sa nu folosesti blitul. La Praga, aceeasi situatie: am intrebat de 5 ori crezand ca am inteles gresit. Raspunsul a fost invariabil: “no blitz”!!…

     (Citează)  (Răspunde)

 3. E de apreciat “fair-play”-ul museului care pomeneste si numele actual, romanesc, al localitatii. Ar fi putut din foarte multe motive sa nu se oboseseasca sa o faca si am sa expun doar cateva:
  – la momentul descoperirii, regiunea respectiva apartinea coroanei maghiare, parte a imperiului habsburgic;
  – numele actual al localitatii este o traducere adaptata a denumirii originale realizata odata cu trecerea regiunii in stapanirea romaneasca (1918);
  – si atunci ca si acum locuitorii zonei sunt cu preponderenta maghiari care, nu-i asa, sunt cu mult mai apropiati de sufletul austriecilor decat romanii.

  Daca nu ar fi mentionat si denumirea romaneasca a localitatii i-am fi putut banui pe cei de la muzeu de nostalgii imperialiste vis-a-vis de Transilvania, dar din moment ce au scris acolo “Sanicolau Mare – Rumanien” nu putem decat sa ne scoatem palaria!

    (Citează)  (Răspunde)

  • Erata

   George,

   Am scris comment-ul de mai sus inainte sa arunc o privire pe Wikipedia. Eu eram ferm convins ca Sannicolau Mare e undeva prin Secuime, nu in Banat. Asta inseamna ca nu mai sunt la fel de sigur asupra proportiei covarsitoare a populatiei maghiare in localitatea respectiva.
   Si nu in ultimul rand, m-a distrat cererea autoritatilor romane de “repatriere” a tezaurului. Pai, in logica asta, mi s-ar pare mai fondata o cererea de restituire formulata de autoritatile “avare” care au “pierdut” tezarul sau a celor italiene in calitate de urmasi directi ai Imperiului Roman care a stapanit acea zona, nu-i asa, inaintea romanilor.
   Poate ne lamureste Gabi daca pe continentul american se mai aplica legea: “finder = keeper”.

     (Citează)  (Răspunde)

 4. Tot pe undeva prin Austria (Salzburg sau Innsbruck?) este si faimoasa (pentru noi) pictura a lui Vlad Tepes.

    (Citează)  (Răspunde)

 5. istorie chinuita

  Mi se pare foarte interesant ca localitatea cu pricina are nume in nu mai putin de 5 limbi: romana, ungara, germana, sarba si bulgara.

    (Citează)  (Răspunde)

  • Gabi,

   Multumesc pentru ajutor! Foarte bune linkurile. Dar sa stii ca pe-aici sunt multe localitati cu nume maghiare, germane, sarbe si chiar bulgare. Chiar daca compozitia demografica s-a modificat, romanii devenind majoritari (din pacate) peste tot…

     (Citează)  (Răspunde)


Lasa un comentariu


 

Niciun trackback.